Het overlijden van hun ouders bracht deze buurkinderen van voeger weer met elkaar in contact. De herinneringen van al hun avonturen, het slapen in de tent in de tuin, kampvuur en nog veel meer belevenissen komen boven en verzachten de pijn van hun verliezen enigszins.
Ze spreken nog eens samen af om wat te eten en dan komt het op het onderwerp van de erfbelasting op tafel. De betaalde belasting loopt namelijk nogal uiteen, terwijl ze constateren dat de financiële situatie van hun ouders toch vrijwel gelijk was. Dat bevreemdt hen. Een van hen was voor zijn eigen zaken recent op ons kantoor geweest en stelde aan de anderen voor om te vragen of wij er eens naar wilde kijken. Tijdens een avondafspraak werd uitleg gegeven over de oorzaak van het verschil. Dit kwam door het soort testament en de afwikkeling daarvan bij het overlijden van de eerste ouders van hen.
Bij de ene nalatenschap was er een testament waarbij de erfgenamen achteraf nog keuzes hadden over de wijze van verdeling. Die langstlevende ouder koos voor iets grotere erfdelen/vorderingen voor de kinderen op haar, met een rentevergoeding van 6% daarover. Hierdoor waren de vorderingen van deze kinderen ‘op papier’ flink gegroeid en dat scheelde fors in erfbelasting in de nalatenschap van de langstlevende ouder.
Bij de andere buren was er geen sprake van rente op het erfdeel. Daar was destijds bij de afwikkeling niet over nagedacht. Het verschil tussen de betaalde erfbelasting door de beide families was circa € 40.000. Het kan dus behoorlijk wat uitmaken wat voor testament men heeft en hoe een nalatenschap wordt afgewikkeld. Erfgenamen, laat je dus altijd voorlichten door de notaris. Vaak zijn er keuzes (binnen bepaalde termijnen!) te maken.
Rinske Mantel