Op vrijdag 15 september is het de dag van de scheiding met speciale aandacht voor het ouderschapsplan.
Het kan zijn dat de ruzies tussen ouders afnemen als zij gaan scheiden. Maar helaas nemen gemiddeld genomen de ruzies na een scheiding juist toe. Daarbij verandert de inkomenssituatie van ouders. Dit kan gevolgen hebben zoals stress bij ouders, maar ook in praktische zin, bijvoorbeeld dat er minder geld beschikbaar is voor kleding, uitjes en hobby’s van kinderen. Dit soort veranderingen vinden plaats tijdens en kort nadat ouders uit elkaar gaan. Maar ze kunnen ook pas later of nogmaals optreden. Zo maken veel kinderen mee dat ouders een nieuwe partner krijgen, gaan samenwonen of trouwen, die soms ook uit elkaar gaan (Nederlands Jeugdinstituut).
Ten tijde van de scheiding hebben jullie een ouderschapsplan opgesteld. Vervolgens is het leven enorm veranderd en zijn de kinderen doorontwikkeld. Een logisch gevolg is dan ook dat de wensen en behoefte veranderen. Wij zien daarom het ouderschapsplan als levend document waarbij het verstandig is om deze periodiek te evalueren. Hoe loopt het? Wat moet of kan eventueel anders? Wat werkt misschien beter? Hoe ervaren de kinderen de gemaakte afspraken?
Het evalueren en aanpassen van het ouderschapsplan kunnen jullie in onderling overleg regelen. Maar het kan wenselijk zijn als één van onze mediators aanschuift om de communicatie te verbeteren en om de inhoudelijke kennis met jullie mee te denken over de alternatieven.
We begeleiden u graag met de evaluatie of een ander gesprek.
Melissa Beek