Kan het zo zijn, dat u als erfgenaam iemands schulden erft? Jazeker, als u niet oplet, kan dat gebeuren. Sowieso verkrijgt men bij iedere nalatenschap niet alleen de baten, maar ook de schulden.
Als de baten meer zijn, dan is er over het algemeen geen probleem. Iemand erft dus bijvoorbeeld het huis met de daarop rustende hypotheek, maar denk tegenwoordig ook om de niet meteen zichtbare schulden, zoals de digitale schulden.
Brief van de notaris
Stel u krijgt van de notaris het bericht, dat u in een testament tot erfgenaam bent aangewezen. Stel dat er dan meer schulden dan baten zijn of u weet niet precies zeker wat iemands vermogen was. In dit laatste geval is het verstandig om beneficiair te aanvaarden. Dit betekent dat u niet met uw eigen vermogen voor de schulden van de overledene aangesproken kan worden.
Weet u zeker dat het nalatenschapsvermogen negatief is, dan kunt u de nalatenschap verwerpen. Bij verwerping wordt men geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. Bij beneficiaire aanvaarding wordt er eerst een boedelbeschrijving gemaakt. Let op: bij verwerping gelden de regels van plaatsvervulling. Kort gezegd: de erfenis gaat over op uw kinderen als u die heeft. Verwerpen zij ook, dan gaat de erfenis weer over op hun kinderen. Elke volgende generatie zou dus moeten verwerpen.
Per ongeluk toch aansprakelijk voor de schulden.
Nogmaals opgelet! Door feitelijk handelen (denk aan het verdelen, wegdoen of verkopen van inboedel, een auto het in bezit nemen van sieraden), ofwel zich gedragen als erfgenaam, pleegt men een daad van zuivere aanvaarding. In dat geval bent u toch aansprakelijk voor alle schulden. Raadpleeg bij twijfel daarom altijd eerst de notaris voordat u zelf de handen uit de mouwen steekt.
Rinske Mantel