Wie mag namens jou rechtshandelingen verrichten als je dat zelf tijdelijk of langdurig niet meer kan? Wie mag het huis verkopen en wie doet dan de bankzaken?
Deze week stond in de krant dat als iemand anders jouw vermogen beheert, dat ook mis kan gaan. Dat is natuurlijk zo, maar jammer dat alleen de negatieve kant belicht wordt. In een levenstestament kunnen immers duidelijke ‘spelregels’ worden vastgelegd en kan ook iemand als toezichthouder worden benoemd. Vaak wordt ook opgenomen dat voor bepaalde zaken, bijvoorbeeld uitgaven boven een bepaald bedrag of de verkoop van een huis, de voorafgaande toestemming van de andere betrokken vereist is.
In het krantenartikel werd een voorbeeld gegeven van een dochter die het niet eens was dat in de gezinnen van haar broer en zus meer geld terecht kwam door schenkingen die de gevolmachtigde namens hun moeder aan de kleinkinderen deed. Of er geschonken mag worden en de wijze waarop, kan worden beschreven in het levenstestament. Het is dus belangrijk om hierover en vele andere zaken vooraf een goede bespreking met de notaris te voeren. Mooie praktijkvoorbeelden zijn de ‘pre-mediations’. Als tijdens de bespreking degene die een levenstestament wil maken laat blijken dat het gezin niet altijd op één lijn zit, dan proberen we het gezin aan tafel te krijgen.
Dan maken we vooraf afspraken over de wijze van communicatie, controle en de uitvoering van het levenstestament.
Al vele jaren constateren we in de praktijk dat er door het levenstestament juist meer contact en een beter communicatie binnen families is.