wij gaan samenwonen

WIJ GAAN SAMENWONEN

Jullie gaan samenwonen. Dat is een spannende stap! Maar er komt ook veel bij kijken. Heeft u al gepraat over welke bezittingen en schulden van u samen worden, en welke u graag zelf wilt houden? Of wat er moet gebeuren als een van u iets overkomt?

De wet heeft een aantal zaken geregeld. Wat voor u geldt, hangt af van de manier waarop u samen verder gaat: samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap. Soms sluiten die wettelijke regelingen niet aan op wat u samen wilt. Dan is het verstandig om die andere wensen op papier te zetten. Zo kan er later geen misverstand over ontstaan.

Samenwonen
Bij ongehuwd samenwonen blijven alle bezittingen en schulden automatisch apart. U heeft ook geen rechten en plichten naar elkaar. Zo kunt u bij uit elkaar gaan geen alimentatie van elkaar eisen.

U kunt ervoor kiezen om samen afspraken op te schrijven. Bijvoorbeeld hoeveel huishoudgeld ieder betaalt. Maar niet iedere instantie vindt dit voldoende bewijs dat u echt partners bent. Wanneer uw partner overlijdt, dan zal een pensioenmaatschappij niet zijn of haar pensioen aan u doorbetalen.

De meest complete en officiële manier om afspraken te maken, is een samenlevingsovereenkomst bij de notaris op te stellen. U heeft dan ook meteen een echt bewijs dat u partners bent van elkaar.

Huwelijk
De wet zegt dat binnen een huwelijk automatisch alles van u samen is. Bij het overlijden van een van de partners is de helft van alle bezittingen en schulden automatisch voor de overblijvende partner. De andere helft vormt de nalatenschap van de overledene. Bij een scheiding moet u alles gelijk verdelen.

Het kan gebeuren dat u bepaalde bezittingen en schulden toch apart wilt houden. Zoals uit een eigen bedrijf of de familie. Deze andere wensen legt u vast in huwelijkse voorwaarden. Dit moet u bij de notaris doen.

Geregistreerd partnerschap
De wet zegt dat ook binnen een geregistreerd partnerschap alles van u samen is. Bij overlijden van een van de partners werkt het net zo als bij een huwelijk: de helft van alle bezittingen en schulden zijn automatisch voor de overblijvende partner. De andere helft vormt het nalatenschap van de overledene. En als u uit elkaar gaat, moet u alles gelijk verdelen.

Wilt u als geregistreerd partners bepaalde bezittingen en schulden apart houden, dan legt u dat vast in partnerschapsvoorwaarden. Ook dit moet u bij de notaris regelen.

Wij geven advies bij het maken van de juiste keuze. Dat geeft rust en ruimte voor het veel leukere regelwerk omtrent het samenwonen. Terwijl u nadenkt over de inrichting van jullie huis, de ‘wij-gaan-samenwonen’-kaart en de housewarming, leggen wij de notariële zaken vakkundig voor u vast.

Klik hier Contact voor het maken van een afspraak voor een (gratis) vrijblijvende bespreking, of voor meer informatie.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

12 oktober 2017