Je bent jong en onoverwinnelijk, de liefde staat voor de deur en jullie stappen samen over de drempel, spreekwoordelijk, maar ook letterlijk van jullie pas aangekochte huis. Grote kans dat het maken van een samenlevingsovereenkomst of testament niet je grootste prioriteit is. Dit zou het alleen wél moeten zijn, zeker in het geval er een huis is of wordt gekocht.
Stel dat één van beiden plotseling overlijdt, zonder dat er iets op papier staat. In dat geval wordt de “schoonfamilie” van de achterblijvende partner opeens mede-eigenaar van het huis! Dat kan je voorkomen door een testament te maken. In een samenlevingsovereenkomst worden onder meer de gemeenschappelijke kosten van de huishouding, het gebruik en kosten van gemeenschappelijke goederen geregeld.
Ook wordt er uitsluitsel gegeven over wie wat krijgt als je helaas uit elkaar zou gaan. Het is dus vaak verstandig om ook een testament te laten opstellen, want met alleen een samenlevingsovereenkomst is je partner niet automatisch jouw erfgenaam. In een testament kun je bepalen dat je partner (een deel van) jouw vermogen erft, bijvoorbeeld het huis. Handig om ook meteen in de samenlevingsovereenkomst de partnerpensioenbegunstiging te regelen. Partnerpensioen is het pensioen dat bestemd is voor je partner als jij overlijdt. In tegenstelling tot trouwen of een geregistreerd partnerschap is het bij samenwoners niet automatisch zo dat de partner het pensioen krijgt. Zij dienen elkaar eerst tot begunstigde van het partnerpensioen te benoemen in de samenlevingsovereenkomst. Vervolgens moeten zij elkaar aanmelden bij hun pensioenfonds. Kortom: Aan de slag. Kom langs en laat het allemaal goed regelen!