Aan het moment dat men beslist om uit elkaar te gaan, gaat meestal een heel proces vooraf en dan komt het officiële scheidingsproces daar nog achteraan. Een scheidingsproces is vaak ontzettend moeilijk (financieel, maar ook emotioneel). Vooral als één van de partners in gedachten al veel verder is met dit proces dan de ander. Met name als er kinderen zijn is er heel veel om goed over na te denken. Het belang van het kind staat voorop. Zowel voor jezelf als voor je kind veranderen er in relatief korte tijd veel dingen. Het is een wettelijke verplichting dat de afspraken omtrent de kinderen worden beschreven in een ouderschapsplan.
Het doel van de wetgever hierbij is dat de ouders echt samen goed nadenken wat het beste is voor de kinderen en hoe zij hun omgang met de kinderen willen regelen. Een scheiding blijkt gelukkig niet altijd een grote strijd te zijn.
Een heel groot deel van de scheidingen, waaronder we ook de ontbinding van een samenlevingsovereenkomst verstaan, verloopt via een mediator en gaat in redelijke harmonie. Dat wil niet zeggen dat het allemaal eensgezindheid is, maar zolang men respect voor elkaar houdt en het uit elkaar gaan, los ziet van de omgang met de kinderen, dan valt er te praten.
Een proces van ontvlechting van elkaar en het opbouwen van twee nieuwe levenssituaties, vergt nu eenmaal vele aanpassingen van alle betrokkenen.
In gesprekken onder coördinatie van de notaris-mediator worden de afspraken voor de toekomst besproken en tevens juridisch vastgelegd.