Samen een huis kopen is een grote stap. Vaak worden beide partners voor de helft eigenaar, wat betekent dat je in principe ook ieder voor de helft zou moeten investeren. Maar wat als één van beiden meer geld inbrengt, bijvoorbeeld uit spaargeld of een erfenis? In dat geval ontstaat er een vordering: de partner die meer heeft betaald, heeft recht op vergoeding van dat extra bedrag.

Voor stellen die na 1 januari 2018 zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan zonder huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden, geldt bovendien de zogenaamde beleggingsleer. Dit houdt in dat de vordering van degene die meer heeft geïnvesteerd niet alleen in stand blijft, maar ook meegroeit met de waarde van het huis. Stel dat de woning in waarde stijgt, dan wordt de vordering dus steeds groter, waardoor de andere partner uiteindelijk recht heeft op een kleiner deel van de overwaarde.

Niet iedereen vindt dat een prettige uitkomst. Gelukkig kun je in huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden afspreken dat de partner die meer investeert wél diens inleg terugkrijgt, maar dat de verdere waardegroei van het huis gelijk wordt verdeeld. Dit kan een eerlijker en overzichtelijker regeling zijn.

Het is dus verstandig om hier op tijd over na te denken en goede afspraken te maken. Zo voorkom je scheve verhoudingen en mogelijke discussies in de toekomst. Een bezoek aan de notaris vóór de koop of het huwelijk kan veel helderheid geven en financiële verrassingen voorkomen.